Szkoła Podstawowa nr 3

im. Henryka Sienkiewicza w Żarach

Get Adobe Flash player

Ogromnym problemem współczesnego świata jest marnowanie żywności. Eksperci Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ) przypominają, że co roku mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają około 90 mln ton żywności. W samej Polsce w koszu ląduje 9 mln ton niewykorzystanego jedzenia. Dlaczego marnujemy? Nie potrafimy planować i myśleć przyszłościowo – przegapiamy termin do spożycia, przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków oraz robimy zbyt duże zakupy. Nie wszyscy wiedzą, że można temu przeciwdziałać, właściwie gospodarując jedzeniem, mądrze planując zakupy i przetwarzając to, czego nie wykorzystaliśmy wcześniej.
Tematyce przeciwdziałania marnowaniu żywności poświęcony został tegoroczny projekt „Zdrowo, smacznie, kolorowo”. W październiku uczniowie uczyli się, jak można wykorzystać do przygotowania smacznych posiłków produkty, które często zostają po innych posiłkach. Wykonywanie plakatów utrwaliło wiedzę dzieci na temat sposobów pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, a kulinarne warsztaty w klasach umożliwiły praktycznie wykorzystać zdobyte informacje. Podjęte przez dzieci i nauczycieli działania zostały podsumowane 22.10 na apelu, podczas którego uczniowie zaprezentowali występy artystyczne. Każda klasa otrzymała dyplom za zaangażowanie i aktywny udział w projekcie oraz torbę mandarynek.