Ogromnym problemem współczesnego świata jest marnowanie żywności. Eksperci Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ) przypominają, że co roku mieszkańcy Unii Europejskiej wyrzucają około 90 mln ton żywności. W samej Polsce w koszu ląduje 9 mln ton niewykorzystanego jedzenia. Dlaczego marnujemy? Nie potrafimy planować i myśleć przyszłościowo – przegapiamy termin do spożycia, przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków oraz robimy zbyt duże zakupy. Nie wszyscy wiedzą, że można temu przeciwdziałać, właściwie gospodarując jedzeniem, mądrze planując zakupy i przetwarzając to, czego nie wykorzystaliśmy wcześniej.
Tematyce przeciwdziałania marnowaniu żywności poświęcony został tegoroczny projekt „Zdrowo, smacznie, kolorowo”. W październiku uczniowie uczyli się, jak można wykorzystać do przygotowania smacznych posiłków produkty, które często zostają po innych posiłkach. Wykonywanie plakatów utrwaliło wiedzę dzieci na temat sposobów pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, a kulinarne warsztaty w klasach umożliwiły praktycznie wykorzystać zdobyte informacje. Podjęte przez dzieci i nauczycieli działania zostały podsumowane 22.10 na apelu, podczas którego uczniowie zaprezentowali występy artystyczne. Każda klasa otrzymała dyplom za zaangażowanie i aktywny udział w projekcie oraz torbę mandarynek.